Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Μωάμεθ: Από τη Μέκκα, στη Μεδίνα.

Ο Μωάμεθ άρχισε την αποστολή του, κηρύττοντας ότι ο Αλλάχ δεν είναι απλώς ένας, έστω ο υψηλότερος, μεταξύ πολλών θεών, αλλά ο μόνος υπάρχων και ότι η λατρεία οποιουδήποτε αλλού θεού αποτελούσε ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ.

Το πολυθεϊστικό περιβάλλον δεν μπορούσε να ανεχτεί αυτήν την διδασκαλία και τον αντιμετώπισε με εχθρότητα.

Τελικά, το 622 μ. Χ., ο Μωάμεθ εγκατέλειψε τη Μέκκα για μια άλλη πόλη, τη Μεδίνα. Το γεγονός αυτό ονομάζεται Εγίρα (Χίτζρα). Η χρονολογία 622 μ.Χ. είναι η αρχή του μουσουλμανικού ημερολόγιου. Στη Μεδίνα ο Μωάμεθ έγινε δεκτός και απέκτησε μεγάλη δύναμη. Κατάργησε την ειδωλολατρία και οργάνωσε την πόλη αυτή με βάση τη νέα θρησκεία: το Ισλάμ.


Έτσι, στη Μεδίνα το Ισλάμ απέκτησε για πρώτη φορά κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά, όπως την ισχυρή αίσθηση της αδελφότητας μεταξύ των μελών του λόγω του κοινού πατέρα. Η αίσθηση αυτή συνέβαλε στην ανάδειξη της Μεδίνας, όπως αργότερα και όλου του Ισλάμ, σε εξαιρετική ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ.



...Όταν ο Μωάμεθ αισθάνθηκε αρκετά ισχυρός, επιτέθηκε εναντίον της Μέκκας και την κυρίευσε (
για.. «να μάθουν» οι εκεί ειδωλολάτρες - πολυθεϊστές, που τον είχαν απορρίψει!) το 630 μ.Χ.

Ο Μωάμεθ μετέτρεψε την Άκαμπα σε χώρο λατρείας του Αλλάχ και έκανε την πόλη κέντρο της νέας θρησκείας. Πέθανε το 632 μ.Χ. και τον διαδέχθηκε, παίρνοντας τον τίτλο του διάδοχου (χαλίφη), ο στενός σύντροφος του Αμπού - Μπαάκρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: